Workshops glas in lood

Glas in lood is een eeuwenoude techniek die weer volop in de belangstelling staat. Het maken van glas in lood is een combinatie van creativiteit en ambachtelijkheid en dat spreekt veel mensen aan.

De workshops worden gegeven door Marieke Kruit. Zij is een ervaren glazenier en docent.

In de workshop wordt het hele proces van het maken van een werkstuk in glas in lood doorlopen, van het ontwerp maken, het kiezen van het glas, alle stukken (maximaal ongeveer 35 stukken) snijden en slijpen, het in het lood zetten en solderen tot en met de afwerking.
Glas in lood maken is erg arbeidsintensief zodat voor 1 werkstuk ongeveer 4 tot 5 dagen nodig zijn.

Er kunnen drie personen per workshop deelnemen vanwege de benodigde begeleiding en de ruimte van het atelier.
Nadat voldoende deelnemers zich in principe hebben aangemeld worden de data van een workshop in overleg met de deelnemers vastgesteld. Uitgangspunt is een aaneengesloten werkweek, maar in onderling overleg kan tot andere data besloten worden.


Opzet van de workshop
De workshop duurt vijf dagen en is dagelijks van 9.30 uur tot ongeveer 17 uur.
Er wordt gewerkt tot ca 13 uur, dan een goede lunch, en weer werk van 14 tot ca 17 uur.
De laatste dag eindigt de workshop 's middags rond 16 uur.
Na een korte kennismaking met elkaar is de verdere begeleiding individueel.
De workshop staat open voor beginners en gevorderden, leeftijd vanaf 18 jaar, en heeft een groepsgrootte van 3 deelnemers.
Bij de lunch houden we zo veel mogelijk rekening met dieetwensen zoals vegetarisch, glutenvrij, lactose-intolerantie etc, mits de cursist dat tevoren heeft doorgegeven.
NB Het atelier is voorzien van goede ventilatie en de cursisten hebben ruime werkplekken beschikbaar.


Materialen en voorbereiding
Elke deelnemer/deelneemster maakt zijn/haar eigen ontwerp, binnen een rechthoekig vlak van maximaal circa 35 bij 50 cm. De kleuren en structuren van het toe te passen glas kiest iedereen zelf.
Het is verstandig om het ontwerp voor te bereiden voordat de workshop begint, zodat tijdens de workshop alleen gekeken hoeft te worden of nog wijzigingen nodig zijn om het ontwerp te verbeteren, of praktische aanpassingen nodig zijn. Voor degenen die nog geen ervaring hebben met glas in lood, wordt aangeraden om in het ontwerp maximaal ca 35 stukken te nemen, en een formaat van maximaal ca 35 bij 50 cm. Kleiner mag ook, maar kleinere stukken is niet vanzelfsprekend makkelijker.
Het is goed ook tevoren te bedenken waar het werkstuk een plaats krijgt, hangend of staand, dat is van invloed op het ontwerp.


Overige informatie
De kosten voor de workshop zijn 310 euro per persoon.

Hierin zijn inbegrepen de lessen, 5 lunches, koffie, thee etc.
Ook is het gebruik van alle apparatuur en hulpmiddelen zoals snijmatten en alle verbruiksmateriaal zoals soldeer, kit en dergelijke inbegrepen.
Alle materiaalkosten (glas, lood, en liefst een eigen glassnijder) zijn voor rekening van de deelnemer zelf en zijn dus niet inbegrepen. Deze kosten liggen tussen de 70m en 100 euro.
De cursisten moeten zelf voor onderdak zorgen (of heen en weer reizen).
Bij annulering door een deelnemer blijven de kosten verschuldigd.


Aanmelding kan door een mail te sturen aan kruit@atelier 267.nl
Bij vragen of behoefte aan meer informatie: neem gerust contact met Marieke op via 024 6758914, of per mail aan kruit@atelier267.nl.